Pekingissä on kesä jo pitkällä. Lämpötilat huitelevat reilusti kolmenkympin paremmalla puolella, sade on palannut takaisin ohjelmistoon ja hyttyset ovat vallanneet kaupungin. Koska kiinalaisen lääketieteen mukaan elämme jatkuvassa vuorovaikutuksessa luonnon kanssa, miten meidän sitten tulisi muuttaa elintapojamme kesän tullen?
Kesä on Yangin aikaa, myös elimistössämme. Silloin Yang on siis suurimmillaan elimistössä ja se tarkoittaa, että aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan, veri kulkee sukkelasti ja elimistön pinnassa, ihohuokoset ovat auki säädelläkseen elimistön lämpöä. Kesäaika liitetäään kiinalaisessa lääketieteessä Tuleen ja elimenä Sydämeen. Sen vuoksi myös elintapamme keskittyvät Sydämen Qin varjeluun. Kuten jo keväällä aloitimme, myös kesällä kasvatamme ja suojelemme elimistön Yang Qitä.
Hankalaksi kesäajan tekee sopivan balanssin löytäminen. Aurinkoa pitäisi saada mahdollisimman paljon, jotta Yang Qi pääsee kasvamaan kunnolla, mutta liika on aina liikaa. Kesän kuumat lämpötilat verottavat helposti elimistön nesteitä ja elimistö kuumenee liikaa. Kuitenkin jos nautimme liikaa kylmiä juomia, estämme Yang Qin kasvamisen elimistössä tarpeeksi suureksi ja törmäämme ongelmiin syksyn ja talven tullen.
Lisäksi, koska ihohuokoset ovat kuuman ilman vuoksi apposen auki, on se oiva tie myös ulkoisille patogeeneille (Tuuli, Kylmä ja Kostea) päästä elimistöön sisään. Sen vuoksi siis jos haluaa viilennellä kuumalla ilmalla, niin ei sitä ei missään nimessä kannata tehdä tuulisella aukealla paikalla vaan varjossa vaikka puun alla. Sama koskee myös niitä tuskaisia kuumia kesäöitä, ei pidetä tuulettimia päällä yötä myöten puhaltamaan suoraan kehoon tai jätetä sängyn vieressä ikkunaa auki yöllä. Ei myöskään suositella kylmiä suihkuja tai uintia kylmässä vedessä kuumalla ilmalla koska jos patogeeni on päässyt livahtamaan kehoon, huokoset sulkeutuvat äkkiä kylmän vaikutuksesta eikä elimistö pysty helposti poistamaan patogeenia enää kehosta.
Entäs muut elintavat?
- Aamulla noustaan taas vähän aikaisemmin ylös ja illalla mennään myöhemmin nukkumaan, ihan niinkuin aurinkokin.
- Keskipäivällä voi hyvällä omatunnolla ottaa torkut niin saa taas energiaa loppupäiväksi.
- Ulkosalla urheilua suositellaan, saadaan raitista ilmaa ja aurinkoa ja samalla hien mukana keho puhdistuu. Taas kuitenkin kohtuudella jotta ei aiheuteta vahinkoa elimistön nesteille liiallisella hikoilulla. Paras aika olisi aamulla tai illalla kun ilma on hiukan viileämpi. Liikunnan tulisi edelleen olla kohtuullisen rasittavaa, ei siis veren maku suussa repimistä vaan mielummin päivittäin kevyttä liikuntaa. Uinti olisi erityisen suositeltavaa liikuntaa kesällä.
- Muita suositeltavia kesäaktiviteetteja ovat vuorilla kuljeskelu, purossa tai joessa leikkiminen, lukeminen ja kirjoittaminen, kalastaminen, teen juominen, ystävien kanssa jutustelu ja kauniista maisemista nautiskelu, jotka kaikki tekevät hyvää mielelle :)
- Ruoan suhteen kesän makuihin kuuluu kitkerä maku ja punainen väri. Näitäkin tosin kohtuudella, koska liiallinen tietyn maun nauttiminen kääntyy helposti haitalliseksi. Esimerkkejä kesäruoista voisivat olla vesimeloni, tummat luumut, mansikat, tomaatti ja kurkku. Löysä puuro aamiaisella ja päivällisellä olisi myös hyvä elimistölle. Huom! Vaikka on kesä ja kuuma niin edelleen varotaan syömästä liikaa kylmiä ruokia jotta ruoansulatus jaksaa toimia.
- Niiden niin ihanasti viilentävien jääkylmien juomien sijaan kannattaa ennemmin juoda huoneenlämpöistä vettä tai vaikkapa tehdä virkistävää yrttiteetä hauduttamalla muutamia yrttejä kuumassa vedessä. Yrttiteetäkään ei tarvitse siis juoda kuumana vaan se on virkistävää myös huoneenlämpöisenä. Veden kanssa voi kiehautella vaikka minttua, lakritsinjuurta tai kuivattuja krysanteemin kukkia (löytyy aasialaisista kaupoista luultavimmin).
Alkaako kuulostaa siltä, että kaikki kiva ja elämää helpottava on kielletty? No ei sentään, kohtuus kaikessa on ehkä yksi parhaista kiinalaisen lääketieteen ajatuksista ja sitä noudattamalla pärjää loistavasti. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti