lauantai 28. joulukuuta 2013

Pingyao

Reissuraporttia Pingyaosta! 

Matka meni ikävästi flunssassa mutta siitä huolimatta reissu oli mukava. Jos seura ei olisi ollut mitä parhainta, en varmaankaan olisi pitänyt Pingyaosta juurikaan. Voi olla, että kesällä kaupunki on ihan toisenlainen, mutta näin talvella se oli aika ankea.

Ilmanlaatu oli todella kamala jopa Pekingiin verrattuna. Alla olevissa kuvissa ilma näyttää välillä usvaiselta, mutta saastetta se on, uskokaa pois... Lähistöllä oli todella paljon tehtaita ja joka paikassa lämmitettiin hiilellä. Ulkoilun jälkeen aina kun pyyhki nenäänsä niin nenäliina oli mustana noesta...


Perille päästiin kokemusta rikkaampana kiinalaisen junamatkailun jälkeen. Punkka oli luokkaa "hard-sleeper" ja se olikin nimensä mukaisesti jopa koviin kiinalaissänkyihin jo tottuneille kyljillekin melko koettelemus. Jokaisessa "hytissä" oli kuusi punkkaa kolmessa tasossa. Sanon "hytissä" siksi, että etuseinää noissa karsinoissa ei ollut vaan ne olivat avoinna käytävälle. Yllättävää kyllä, melun kanssa ei silti ollut mitään ongelmaa. Valot menivät kiinni kymmeneltä ja sen jälkeen vaunussa oli täysi hiljaisuus. Tosin istumapaikkavaunuissa meno oli ihan toinen, olut virtasi ja tupakkaa vedettiin porukalla, tuoksut olivat päätähuumaavat ja kiinalaiseen tapaan volyymitaso oli melko korkea... Kiitin luojaani etten ostanut istumapaikkaa ja palasin kiitollisena kovaan punkkaani.


Menomatkalla junavaunu oli niin kylmä, että nukuimme untuvatakit ja pipot päällä vällyjen alla. Paluumatkalla oli onneksi lämpimämpää, mutta emme juurikaan ehtineet nukkua koska ensin matkaseurueemme lääkäri joutui auttamaan paniikkikohtauksen saanutta matkustajaa samalla kun me juoksimme vaunusta toiseen etsimässä olisiko kenelläkään potilalle paperipussia. 


Seuraavaksi saimme seuraksemme pari kiinalaistyttöä jotka olivat jopa kiinalaisessa mittakaavassa erittäin kiinnostuneita ulkomaalaisista matkustajista. Tytöt olivat hetkessä täysin rakastuneita meidän liettualaispojuumme, eivätkä meinanneet millään malttaa päästää meitä nukkumaan. He tuntuivat olevan myös erittäin hämmentyneitä siitä, että Suomessa oikeasti käytetään jääkaappeja vaikka siellä on niin kylmä. Yritin parhaani mukaan selittää, että sisällä voi olla lämmin vaikka ulkona on kylmä, mutta ilmeistä päätellen luulen, että he epäilivät minun valehtelevan heille.

Nuudelia aamiaiseksi
Pingyaon vanha kaupunki on yksi Kiinan parhaiten säilyneitä kaupunkeja. Kaupungin vanhat muurit jotka on rakennettu 1370-luvulla ovat edelleen pystyssä ja sen sisäpuolella olevat rakennukset on säilytetty suurelta osin entisenkaltaisina. Osa rakennuksista on restauroitu kauniisti, osa on lähinnä raunioina. Restauroidut rakennukset ovatkin todella kauniita, joskin jokapaikassa tuntuu olevan hiukan likaista, johtuen ehkä juuri ilmansaasteista.











hotellin sisäpihaa
Ehdimme viikonlopun aikana vierailla myös Pingyaon ulkopuolella. Ensimmäinen kohde oli Qing-dynastian aikainen Wang-suvun "koti", joka oli enemmänkin linnoitus kuin koti.



Silta "kodin" eri osien välillä




Toinen kohteemme oli Zhangbin maanalainen linna, joka sijaitsee pienessä Zhangbi Cunin kylässä. "Linna" on taas ehkä vähän liioiteltu sana, koska linna on itseasiassa yli 10 kilometriä maanalaisia tunneleita jotka on rakennettu aikoinaan kylän puolustamiseksi. Vaikka tunneleista vain pieni osa on kaivettu auki, on kyseessä silti Kiinan pisimmät tämän tyyppiset puolustustunnelit. Paikoittain ne kulkevat jopa 26 metrin syvyydessä. Ei sillä, melko vaikuttava taidonnäyte tunnelit ovat, sillä ne on rakennettu kolmeen eri tasoon ottaen huomioon vedensaannit, viestien kuljetukset, vartiopaikat, ilmastointi, mahdolliset hyökkäykset yms.yms.

Linnoituksen yläpuolella oleva pieni kylä oli hurmaava, joskin aika autio. Opas kertoi, että siellä asuu nykyään lähinnä vanhoja ihmisiä ja olikin huolissaan kylän tulevaisuudesta. Koko kylä oli hyvin kiinalaiseen tapaan aikoinaan suunniteltu astrologisten tähtikuvioiden ja feng shuin sääntöjen mukaisesti.







Pingyaossa parasta taisi olla seurata ihmisten tekemisiä, nauraa katketakseen ravintoloiden ruokalistojen käännöskukkasille, katsoa telkkarista hulluja kiinalaisia elokuvia ja juoda lämmintä matchamaitoteetä.








maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulua Kiinassa!

Tämän kuun Uusi Rovaniemi-lehden kolumnissa juttua joulun vietosta kiinalaisittain.

Lukemaan pääsee täältä!







tiistai 17. joulukuuta 2013

Pänttäämistä ja junailua

Tästä viikosta tulee mielenkiintoinen. Torstaina on luvassa 260 sanan sanakoe. Ihan oikeasti, 260 sanan. Eikä minkä tahansa sanojen, vaan ammattisanaston.

Minulla on onneksi edellisistä opinnoistani johtuen se etu, että ymmärrän jo mitä kiinalaisen lääketieteen sanat tarkoittavat. Sen sijaan osa luokkatovereistani aloittaa kiinalaisen lääketieteen opinnot vasta ensi vuonna ja heillä on vaikeuksia opetella uusia sanoja ilman että ymmärtävät kokonaan niiden merkitystä. Kiinalaisessa lääketieteessä on paljon sanoja, joita on hankala kääntää yhdellä tai kahdella sanalla niin, että alkuperäinen ajatus sanan merkityksestä säilyy. Meillä aiemmin aihetta opiskelleilla sen sijaan päänvaivaa tuottaa lausuminen. Kun on kerran oppinut sanomaan shit ja xut ja jinyet "suomalaisittain", on vaikeaa saada päätä kuriin ja uutta materiaalia tilalle.


Yritän muistutella itselleni että päätarkoitukseni täällä ei ole oppia kirjoittamaan kiinan kieltä täydellisesti vaan lähinnä puhumaan ja kuuntelemaan jotta pystyn kommunikoimaan potilaiden kanssa. Silti se pieni (?) kilpailunhaluinen pirulainen tuolta sisältä kuiskailee, että et kai aio jäädä kakkoseksi... Eli olen jo täysin aivopesty kiinalaiseen koulusysteemiin jossa vain paras on tarpeeksi hyvä, toimivaa näyttää olevan, haha! Alkuviikko siis menee taas yötä myöten päntätessä...

Lohdutuksena itselleni yritän muistutella, että kunhan kokeesta selviän, palkinnoksi pakkaan reppuni, otan perjantain vapaaksi ja suuntaan yöjunalla reilut yhdeksän tuntia keskemmäs Kiinaa Shanxin maakuntaan. Siellä minua odottaa yksi parhaiten säilyneistä vanhoista kiinalaiskaupungeista, Pingyao. Lisäraporttia reissun päältä/jälkeen!


sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Beijing International Food Festival, part 2

Meidän ensimmäinen foodfestivalimme oli niin suuri suksee, että päätimme järjestää uuden mahdollisimman pian. Viikonloppuna siis oli aika osa kakkoselle!




Tällä kertaa suomiruokana oli tarjolla glögiä ja hapankorppu-tuorejuusto-basilika-tomaatti-lohi-alkupaloja ja lohirieskarullia (ainekset tietty oikeasti ruotsalaisia Ikeasta, mutta poteitous-potaatous, samalla suunnalla ollaan kuitenkin).


Varsinkin kiinalaiset vieraat innostuivat glögistä ihan tosissaan ja molempien alkupalojen reseptejä jaeltiin oikein urakalla. Rieskarullat katosivat parempiin suihin jo ennen kuin ehdin ottaa kuvia joten niitä ei kuvissa näy :)

Itseasiassa Ikean ruokaosaston jonossa (joka on pitkä!) saa monesti kertoa uteliaille kiinalaisille että miten näitä ruokia oikein syödään? Viimeksi taas rieskoja kantaessa joku ehti kysymään että mitä nuo oikein ovat ja miten niitä kuuluu syödä? Olisi muuten hauska tietää että miten he itse keksivät käyttää meille tuttuja raaka-aineita jos ohjeita ei ole tarjolla...


Meikäläisen mestariluomusten lisäksi tarjolla oli tällä kertaa espanjalaista hummusta porkkanoiden kanssa, kiinalaista kanamunatomaattikastiketta, katkarapudumplingseja, paputahnatäytteisiä baozeja, thaimaalaista vihreää currya, taiwanilaisia kanansiipiä, makeita tomaatteja, murskattuja kurkkuja herkkukastikkeessa, munakasta jossa oli kolmeen tapaan valmistettuja munia, filippiiniläisiä paistettuja munakoisoja, kiinalaista jotain juuresta jota syötiin hillon kanssa ja durianilla täytettyjä jälkiruokapasteijoita.


Minulle henkilökohtaisesti illan kokokohta oli ystäväni sohvalla makoilu. Mulla on ollut vähän ikävä sohvaa. Sängyllä makoilu ei ole sama asia. :)


tiistai 10. joulukuuta 2013

mmmmm... Mansikoita!

Viime aikoina ollaan kolkuteltu jo kunnon lukemia ilmanlaadun osalta. Asteikolla 1-500 oltiin lauantaina jo lukemissa 462.

Matkalla lounaalle, varusteet kunnossa!
Tämä huomioon ottaen en tiedä missä ihmeen aivohäiriössä ajattelin, että olisi hyvä idea ostaa tuoreita mansikoita setältä joka myy niitä ulkona kärryssä joka on seissyt päivän saastepilvessä kolmannen kehätien laidalla? Kun pääsin kotiin "herkkujeni" kanssa ja maistoin yhtä niin se maistui juuri sitä miltä voi kuvitella, pakokaasulta ja saasteilta. Ajattelin toiveikkaana vielä voivani pelastaa tilanteen ja liotin mansikoita muutaman tunnin vedessä ja vaikka vaihdoin vedenkin pariin kertaan, oli se aina vain hetken päästä kamalan keltaruskeaa. Noh, roskiin menivät. 

Onneksi ei ollut tällä kertaa kuin 15 yuanin oppitunti.


sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Jälkiviisautta

Muistatte varmaan kun tuskailin lähtiessäni pakkaamisen kanssa ja yritin selvittää mitä kannattaa ottaa mukaan kun muuttaa Kiinaan.

Nyt on sitten totuuden hetki. Mitä tuli raahattua turhaan ja mitä elintärkeää jäi kuitenkin kotiin? Mitä löytyy kaupoista ja mitä ei?

Minulla on muistikirjassani lista asioista joita aion kauniisti pyytää tuomaan heti kun kuulen jonkun suuntaavan tänne päin. Osan olenkin jo saanut, kiitos vaan kaikille tuliaisista ja paketeista :) Tällä hetkellä se kuuluu seuraavasti:

- kynsilakanpoistoainetta
- hyviä luutuja
- tummien hiusten kuivashampoota ja tuoksutonta hiuslakkaa

+ tietenkin ne muut jutut mitä ei tarvita vaan halutaan "including but not limited to" minttulakuja, karjalanpiirakoita, tervapastilleja ja hapankorppuja...

Ei siis mitenkään kattava lista vielä joten ihan hyvin menee kai?

Kiinalaiset kynsilakanpoistoaineet ovat outoja. Ensimmäisen löysin jostain torilta ja kun pääsin kotiin kokeilemaan sitä, olin varma että minua oli huijattu. Ostin toisen - ihan oikeasta kaupasta - ja se oli samanlaista kuraa. Kuin yrittäisi poistaa kynsilakkaa rypsiöljyllä.

Kiinassa ei ole myöskään kunnollisia luutuja. On niillä varmaan joku virallisempikin nimi, mutta luutuja ne meillä päin ovat aina olleet. Tiedättehän, niitä joita pakkauksessa on aina punainen, sininen ja keltainen. Niitä, jotka imevät hyvin vettä, sellaisia puolen sentin paksuisia? Eipä ole täällä, ei missään. Täkäläiset luutut ovat jotain hämärää materiaalia ja liikuttelevat likaa ja vettä paikasta A paikkaan B.

Hiuslakkaa ei oikein tahdo myöskään löytyä helposti. Ja kun löytyy niin tuoksuvat kovin miehekkäälle ja ovat aika kalliita. En tosin ole vielä käynyt keskustassa tutkimassa isompia tavarataloja joten hätä ei ehkä ole tämän näköinen tämän osalta.

Kuivashampoota ei puolestaan löydy mistään kaupasta. Siis ei yhtään mistään. Tuntikausien selvitystyön jälkeen löysin yhden kiinankielisen verkkokaupan josta sitä voi tilata ja kun sain rekrytoitua kiinalaisen ystäväni mukaan projektiin niin homma lähti sujumaan. Ja kyllä, kuivashampoo on elintärkeää kun lämmintä vettä tulee todella rajoitetusti hanasta :) (muistinko kertoa, että marraskuun puolivälissä meillä ei ollut noin viikkoon lämmintä vettä?)

No mitä sitten on jäänyt kaapin pohjalle pyörimään käyttämättömänä?
Ei oikeastaan juuri mitään! Muutama paita nyt oli vähän hutivalinta ja juhlavaatteita en ole vielä tarvinnut mutta eiköhän vuoden sisään yhdet hienommatkin kekkerit mahdu?

No okei, en haluaisi millään tunnustaa mutta koko tämä minun lahjaprojekti oli vähän turha. Kenelle niitä oli tarkoitus antaa? Olen tarjonnut suomalaisia suklaita ja hilloja kyllä uusille ystävilleni joten eivät ne hukkaan ole menneet, mutta olisi ehkä kannattanut säästä se tila laukussa jollekin muulle (= talvitakille ja talvikengille).

Lakkahillo on tosin Iranilaisen ystäväni sanoin "kuin maistaisi pienen palan taivasta" ja hän syökin sitä säästellen ja vannotti että pyydän sitä suomesta lisää jos olen saamassa sieltä postia.

Mitä sellaista mitä löytyy täältä kannoin turhaan?
Dödöä, löytyy oikeasti jokaisesta isommasta supermarketista. En ymmärrä miksi tämä oli kaikkien listalla ihan tärkeimpänä juttuna? Tai ehkä deodorantti on valloittanut Kiinan markkinat ihan lähiaikoina?

Kosmetiikkavuorta minkä kannoin tänne en ole katunut hetkeäkään, luomukosmetiikkaa en ole nähnyt vielä missään. Tosin nyt, kun olen selvittänyt oman osoitteeni ja rekisteröitynyt postinsaajaksi, voin myös tilata tavaraa joten ehkä vähemmälläkin olisi pärjännyt.

Mitä sellaista mikä jäi kotiin, olisi kannattanut ottaa mukaan?
Se talvitakki ja ne talvikengät, täältä löytyy joko halpaa tai hyvää ja kaikki kokoa xxxxxxs...





maanantai 2. joulukuuta 2013

Unenlahjoja

Kiinalaisilla on ihmeellinen taito nukkua ihan missä ja milloin vaan.




Pikkukauppoihin mennessä ei ole mikään ihme jos saa vähän rykiä myyjää hereille ja bussissa ja metrossa näkee ihan varmasti joka kerta ainakin muutaman torkkujan. 

Ikean sänky/sohvaosastot taitavat kuitenkin olla täkäläisten lempipaikkoja pikku päikkäreille. Viime vierailulla eräskin herra oli linnoittautunut parisänkyyn vällyjen alle katselemaan telkkaria ja mulkoili kaikkia jotka kehtasivatkin tulla häiritsemään hänen lepohetkeään.








Sitä en ole vielä selvittänyt, että miten he osaavat herätä juuri oikeaan aikaan jäädäkseen oikealla pysäkillä pois??