lauantai 28. joulukuuta 2013

Pingyao

Reissuraporttia Pingyaosta! 

Matka meni ikävästi flunssassa mutta siitä huolimatta reissu oli mukava. Jos seura ei olisi ollut mitä parhainta, en varmaankaan olisi pitänyt Pingyaosta juurikaan. Voi olla, että kesällä kaupunki on ihan toisenlainen, mutta näin talvella se oli aika ankea.

Ilmanlaatu oli todella kamala jopa Pekingiin verrattuna. Alla olevissa kuvissa ilma näyttää välillä usvaiselta, mutta saastetta se on, uskokaa pois... Lähistöllä oli todella paljon tehtaita ja joka paikassa lämmitettiin hiilellä. Ulkoilun jälkeen aina kun pyyhki nenäänsä niin nenäliina oli mustana noesta...


Perille päästiin kokemusta rikkaampana kiinalaisen junamatkailun jälkeen. Punkka oli luokkaa "hard-sleeper" ja se olikin nimensä mukaisesti jopa koviin kiinalaissänkyihin jo tottuneille kyljillekin melko koettelemus. Jokaisessa "hytissä" oli kuusi punkkaa kolmessa tasossa. Sanon "hytissä" siksi, että etuseinää noissa karsinoissa ei ollut vaan ne olivat avoinna käytävälle. Yllättävää kyllä, melun kanssa ei silti ollut mitään ongelmaa. Valot menivät kiinni kymmeneltä ja sen jälkeen vaunussa oli täysi hiljaisuus. Tosin istumapaikkavaunuissa meno oli ihan toinen, olut virtasi ja tupakkaa vedettiin porukalla, tuoksut olivat päätähuumaavat ja kiinalaiseen tapaan volyymitaso oli melko korkea... Kiitin luojaani etten ostanut istumapaikkaa ja palasin kiitollisena kovaan punkkaani.


Menomatkalla junavaunu oli niin kylmä, että nukuimme untuvatakit ja pipot päällä vällyjen alla. Paluumatkalla oli onneksi lämpimämpää, mutta emme juurikaan ehtineet nukkua koska ensin matkaseurueemme lääkäri joutui auttamaan paniikkikohtauksen saanutta matkustajaa samalla kun me juoksimme vaunusta toiseen etsimässä olisiko kenelläkään potilalle paperipussia. 


Seuraavaksi saimme seuraksemme pari kiinalaistyttöä jotka olivat jopa kiinalaisessa mittakaavassa erittäin kiinnostuneita ulkomaalaisista matkustajista. Tytöt olivat hetkessä täysin rakastuneita meidän liettualaispojuumme, eivätkä meinanneet millään malttaa päästää meitä nukkumaan. He tuntuivat olevan myös erittäin hämmentyneitä siitä, että Suomessa oikeasti käytetään jääkaappeja vaikka siellä on niin kylmä. Yritin parhaani mukaan selittää, että sisällä voi olla lämmin vaikka ulkona on kylmä, mutta ilmeistä päätellen luulen, että he epäilivät minun valehtelevan heille.

Nuudelia aamiaiseksi
Pingyaon vanha kaupunki on yksi Kiinan parhaiten säilyneitä kaupunkeja. Kaupungin vanhat muurit jotka on rakennettu 1370-luvulla ovat edelleen pystyssä ja sen sisäpuolella olevat rakennukset on säilytetty suurelta osin entisenkaltaisina. Osa rakennuksista on restauroitu kauniisti, osa on lähinnä raunioina. Restauroidut rakennukset ovatkin todella kauniita, joskin jokapaikassa tuntuu olevan hiukan likaista, johtuen ehkä juuri ilmansaasteista.











hotellin sisäpihaa
Ehdimme viikonlopun aikana vierailla myös Pingyaon ulkopuolella. Ensimmäinen kohde oli Qing-dynastian aikainen Wang-suvun "koti", joka oli enemmänkin linnoitus kuin koti.



Silta "kodin" eri osien välillä




Toinen kohteemme oli Zhangbin maanalainen linna, joka sijaitsee pienessä Zhangbi Cunin kylässä. "Linna" on taas ehkä vähän liioiteltu sana, koska linna on itseasiassa yli 10 kilometriä maanalaisia tunneleita jotka on rakennettu aikoinaan kylän puolustamiseksi. Vaikka tunneleista vain pieni osa on kaivettu auki, on kyseessä silti Kiinan pisimmät tämän tyyppiset puolustustunnelit. Paikoittain ne kulkevat jopa 26 metrin syvyydessä. Ei sillä, melko vaikuttava taidonnäyte tunnelit ovat, sillä ne on rakennettu kolmeen eri tasoon ottaen huomioon vedensaannit, viestien kuljetukset, vartiopaikat, ilmastointi, mahdolliset hyökkäykset yms.yms.

Linnoituksen yläpuolella oleva pieni kylä oli hurmaava, joskin aika autio. Opas kertoi, että siellä asuu nykyään lähinnä vanhoja ihmisiä ja olikin huolissaan kylän tulevaisuudesta. Koko kylä oli hyvin kiinalaiseen tapaan aikoinaan suunniteltu astrologisten tähtikuvioiden ja feng shuin sääntöjen mukaisesti.







Pingyaossa parasta taisi olla seurata ihmisten tekemisiä, nauraa katketakseen ravintoloiden ruokalistojen käännöskukkasille, katsoa telkkarista hulluja kiinalaisia elokuvia ja juoda lämmintä matchamaitoteetä.








4 kommenttia:

  1. voi ihania kuvia Kiinasta. Se muistutti muistini Kiinassa kiinalaisena. Itse oon varttunut Kiinassa, mut oon ollut Suomessa jo pitkään, viime kerralla kun kävin Kiinassa oli jo 4 vuotta sitten :< On mulla vähän ikävä kiinaa :<

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että tykkäsit kuvista, kiitos! :) Toivottavasti pääset pian taas käymään täällä!

      Poista
    2. En valitettavasti voi käydä Kiinassa tällä hetkellä kun koulu alkaa kohta ja minulla ei ole tarpeeksi varaa :< mutta varmasti ensi vuonna on :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista