perjantai 31. tammikuuta 2014

Tervetuloa Hevosen vuosi 2014!

Hyvää uutta vuotta!

Eilen juhlimme täällä Kiinassa vuoden vaihtumista ja tänään on siis ensimmäinen päivä Hevosen vuotta 2014.



Juhlinnat sujuivat osaltani suomalaisseurassa katsellessa Uuden Vuoden Gaalaa televisiosta vatsa täynnä dumplingseja (osittain itse tehtyjä!!) tuomassa vaurautta seuraavalle vuodelle. Gaala onkin perinteisesti maailman katsotuin tv-ohjelma kerätessään 700 miljoonaa katsojaa vuosittain.



Raketteja katseltiin tällä kertaa 41. kerroksesta alaspäin :) Rakettien väriloisto (ja meteli) oli melkoinen puolenyön aikaan ja ilmansaastemittaritkin pomppasivat muutamassa tunnissa huippulukemiin. Rakettien paukuttelu on tosin alkanut jo pari päivää sitten ja kuulemma jatkuu vielä parin viikon ajan.



Kiinalaisen astrologian mukaan Hevosen vuosi on muutosten vuosi ja muutokset myös tapahtuvat nopeasti. Vuosi tulee olemaan täynnä nopeita käänteitä ja täytyy pysyä skarppina muuttuvissa tilanteissa. Tilaisuuksiin täytyy tarttua nopeasti tai ne luiskahtavat käsistä joten on aika pistää tuulemaan!

新年快乐!

maanantai 27. tammikuuta 2014

Aherruksen tuloksia ja herkuttelua

Oi, olen unohtanut kertoa, että lopputenttien tulokset ovat saapuneet ja olen todella tyytyväinen tuloksiin! Viidestä tentistä huonoin tulos oli 91/100 joten kaikki se pänttääminen oli kai sen arvoista :)

kuva Pinterest
Tämän sekä muutamien läksiäisten kunniaksi vierailimme porukalla yhdessä Pekingin parhaista ravintoloista (Tripadvisorissa ykkösenä!) Black Sesame Kitchenissä joka oli kyllä joka killingin arvoinen. Ravintola on paikalliseen hintatasoon verrattuna (ja erityisesti opiskelijan kukkarolle) melko tyyris, mutta silti Suomen hintatasoon verrattuna naurettavan edullinen.




Kyseessä on siis hutongin syvyyksissä sijaitseva pikkuruinen ravintola, jota on mahdotonta löytää jos ei tiedä minne on menossa. Ravintolassa on vain kaksi suurta pöytää, ja yhteensä sinne mahtuu ehkä noin parikymmentä ihmistä yhtäaikaa. Pöytä siis jaetaan muiden ruokalijoiden kanssa vaikka eivät samaa seuruetta olisikaan. Tunnelma on kotoisa ja ruokaa nautiskellessa voi seurata kun kokki valmistaa seuraavaa ruokalajia samassa tilassa. Menua ei ole, vaan hintaan kuuluu kymmenen ruokalajin tarjoilu sekä kaikki juomat rajoituksetta.









Kaikki ruokalajit olivat todella herkullisia, mutta erityismaininnan ansaitsee heidän itsetekemänsä musta seesaminsiemen-jäätelö (jota tarjoillaan tietysti myös santsikierros!).





Suosittelen kaikille Pekingin-matkaajille, tosin varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin! :)


lauantai 25. tammikuuta 2014

Salaisuus, joka pitää löytää itse

Tässä taas tämän kuukauden jutut Uusi Rovaniemi-lehdessä:

http://www.lehtiluukku.fi/pub?id=43095

Sieltä sitten napsauta lue lehteä ilmaiseksi niin pääset lukemaan :)




keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Isokenkäiset

En ole ihan varma onko tämä kenenkään muun mielestä kovin järisyttävän kiinnostavaa, mutta jostain kumman syystä tosi monet naiset pitävät täällä liian suuria kenkiä. Mikä on tosi outoa, koska niillähän on ihan mahdotonta kävellä enkä ihan äkkiseltään ymmärrä miksi kukaan ostaisi niitä? Monesti näkee kuinka kantapään ja kengän välissä on mahtava rako.


Onko tähän nyt joku kulttuurillinen tai lääketieteellinen syy? Onko kiinalaisilla omasta mielestään liian pienet jalat ja ne näyttävät jotenkin paremmilta jos niissä on suuremmat kengät? Onko jossain joku tehtaanmyymälä josta saa puoli-ilmaisia vääränkokoisia kenkiä? Pidetäänkö niitä samoja avokkaita talvella villasukkien kanssa? Vai onko kyseessä se iänikuinen muoti vs. mukavuus- taistelu?

En taas pääse yli tästäkään asiasta (kuten niistä maassa olevista numeroista) ennenkuin mysteeri on selvitetty!

Kattavan tutkimustyön (katsoin Googlesta) tuloksena voin kertoa, että kyseinen ilmiö on tuttu myös muissa Aasian maissa enkä ole ainoa joka asiaa on pohtinut (!!). Syiksi on arvuuteltu sitä, että koska eurooppalaiset ja amerikkalaiset kengät ovat täkäläisille auttamattomasti liian suuria eikä nainen pysty nöyrtymään muodin edessä, kiinalaiset naiset tilaavat netistä mahdollisimman pienen koon ja yrittävät pärjätä sen kanssa.


Lisäksi Japanissa ilmeisesti kenkiä myydään vain kolmessa koossa, pieni, keskikokoinen ja suuri ja ihmiset joutuvat ilmeisesti tottumaan siihen, että kengät ovat usein vähän vääränkokoiset. Tosin en ole ihan varma pystynkö uskomaan tätä, kuulostaa aika oudolta...

Nytpä tiedätte tämänkin.

perjantai 17. tammikuuta 2014

Kulttuurishokin kourissa?

Kirjoitin alla olevan tekstin kolmisen kuukautta sitten mutta en koskaan julkaissut sitä. Se tuntui silloin jotenkin liian henkilökohtaiselta. 

Nyt kun luen sitä kolme kuukautta myöhemmin, olo on ihan erilainen. Viralliset asiat on hoidettu jo kauan sitten ja arki rullaa omalla painollaan. Opiskelut sujuvat hyvin, olen tutustunut mahtaviin tyyppeihin ja lämmintä vettäkin tulee taas (melkein aina) hanasta. Kielitaito alkaa olla sillä tasolla että pystyy jo hoitamaan asioita kiinaksi kun ymmärtää osan puheesta. Loput voi aina arvata.

Voisin jopa mennä niin pitkälle että lainaisin vanhaa ruotsinkirjaani ja sanoisin, että livet ler :)

Olen kuitenkin iloinen, että olen säästänyt tekstin, koska tässäkin tapauksessa aika kultaa muistot. Mietin jo yksi päivä että ei kai se niin kamalaa voinut se alku olla, mutta tätä lukiessani pystyin muistamaan taas sen toivottomuuden ja avuttomuuden tunteen mikä silloin oli päällimmäisenä mielessä.

---

Viime päivät ovat olleet hankalia. Olen asunut täällä nyt kuukauden ja epäilen, että pääni on vihdoin tajunnut että en ole lomalla vaan Asun täällä. Kulttuurishokin oireisiin klassisesti kuuluu niin sanotun kuherruskuukauden jälkeen tämä väistämätön romahdus. Tällä hetkellä haluaisin linnoittautua sänkyyni, laittaa verhot kiinni ja sulkea maailman ulkopuolelle. Olen väsynyt ihan koko ajan enkä jaksa ihmisten seuraa.

En halua olla kiittämätön, sillä olen todella, todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta, mutta minun täytyy myös olla rehellinen ja myöntää että ei tämä helppoa ole ollut.

Olen mielestäni aika sitkeä tyyppi joka ei ihan helpolla kellahda, mutta olen huojunut ja paljon. En ole ainoa, muutamat ovat jo palanneet maitojunalla kotiin. Syystä tai toisesta, jokainen omastaan.

Joku joskus sanoi, ettei kaukomaille lähdetä tutustumaan uuteen kulttuuriin vaan omaan itseensä. Viisaasti sanottu. Olen joutunut kohtaamaan omia rajojani ja liikuttamaan niitä. Työntämään kauemmas. Olen itkenyt varmasti enemmän kuin viime vuosina yhteensä. Olen joutunut myöntämään että en pärjää yksin ja pyytämään apua, varmaan enemmän kuin eläissäni. Olen välillä itselleni täysin tunnistamaton. En edes jaksa laskea kuinka monta kertaa olen sanonut että en ole tällainen oikeasti.

Olen ollut selviytymismoodissa, kuin pienessä kuplassa jonka ainoana tarkoituksena on mennä eteenpäin. En ole soittanut kenellekään. En ole pystynyt. On tuntunut, että jos alan vielä ikävöimään rakkaita tämän kaiken keskellä niin koko huojuva korttitalo romahtaa.

En tiedä miten kertoisin sen, miltä tuntuu kun ei ymmärrä ketään eikä mitään, kun on yksin kaiken ulkopuolella. Kun ainoa yhteinen kieli on bad english tai pari hataraa sanaa kiinaa. Koskaan ei saa sanottua juuri sitä mitä ihan oikeasti haluaa sanoa vaan täytyy editoida, yksinkertaistaa että toinen tai itse ymmärtää.

Jokaisesta pienestäkin asiasta tulee suoritettava tehtävä. Oppii antamaan ei niin tärkeiden asioiden olla ja elämä typistyy byrokratiaan, opiskeluun, ruokaan ja juomaan. Huoneestani puuttuu yöpöytä mutta en saa asiaa hoidettua chinglishillä joten annetaan olla, pärjään ilmankin. Pitäisi mennä lääkärille kun yskittää, mutta missä se on ja miten sinne pääsee ja mikä se yskä on kiinaksi ja no, ehkä se menee ohi jos odottaa muutaman päivän tai viikon. Mennään tuohon ravintolaan kun siellä on ne kuvat siinä menussa kun nyt ei enää jaksa kääntää tälle päivälle.

Onneksi tiedän, että tämä kaikki kuuluu kulttuurishokin oireisiin ja seuraavana onkin vuorossa se sopeutumisvaihe. Äkkiä, jooko?

lauantai 11. tammikuuta 2014

Loppurutistus

Vähiin käy ennen kuin loppuu... Viimeinen loppurutistus nimittäin meneillään kíinan kielen opiskelussa! Esseistä viisi kuudesta kirjoitettu (tosin tietty koska olemme Kiinassa niin ne pitää vielä opetella ulkoa ja kirjoittaa uudelleen kokeessa), flashcardsit valmiina tositoimiin ja kynät teroitettu kirjoitusmerkkejä varten!

Ensi viikon maanantaina ja tiistaina on kaikki neljä loppuntenttiä ja sen jälkeen alkaa talviloma joka tulee tarpeeseen! 


Täällä Kiinassa lomat on jaettu talvelle ja kesälle lähes puoliksi, joten myös talviloma on hulppeat 5 viikkoa. Minun sairaalaharjoitteluni alkaa vasta viikkoa myöhemmin kuin lukuvuosi, joten saan nauttia vielä yhden ylimääräisen viikon lomailusta. Optimisti laskee mukaan vielä ensi viikon rippeetkin tiistain jälkeen ja kolkuttelee seitsemää viikkoa. Joko on hehkutettu tarpeeksi?? 

Lomasuunnitelmat sisältävät matkailua sekä Kiinassa että maailmalla, odotettuja vieraita, tulevaisuuden suunnitelmien hahmottelua ja yleistä löhöttelyä. Lisäksi pääsen vihdoin ostamieni kiinalaisen lääketieteen kirjojen kimppuun oikein urakalla kun joka ilta ei tarvitse piirrellä kirjoitusmerkkejä :)

Mutta! Se kaikki siis vasta ensi viikolla. Nyt vielä pariksi päiväksi tiukasti esseiden ja flashcardsien pariin, jaksaajaksaa!

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kieli ja kiinalainen lääketiede

Kiinan kielen opettelu täydentää mahtavasti kiinalaisen lääketieteen opintoja ajoittain. Olen aina ajatellut, että tiettyä kansaa voi täysin ymmärtää vain puhumalla samaa kieltä. Kielen rakenteet ja sanat kertovat niin paljon sitä käyttävien ihmisen kulttuurista ja ajattelutavoista, että sitä kautta pääsee kulttuuriin sisälle ihan eri tavalla kuin samassa kulttuurissa eläessä mutta eri kieltä puhuessa.

Otetaan esimerkki. Kiinan kielen sana shen tarkoittaa kirjoitusmerkistä ja toonista riippuen kehoa, mieltä ja munuaisia (myös muutakin). Tämä tukee jotenkin niin täydellisesti ajatusta, että kiinalaisessa lääketieteessä keho ja mieli ovat yhtä ja munuaiset vielä ovat kaiken "juuri". 

Täydellistä!


Toinen esimerkki. Kiinalaisessa lääketieteessä Perna kuuluu maaelementtiin ja sitä kautta sille kuuluu makea maku ja viljat. Kiinalainen kirjoitusmerkki Pernalle on 脾. Olut puolestaan on kiinaksi 啤酒, jossa jäljempi merkki tarkoittaa alkoholia yleisesti. Huomaatte varmaan, että ensimmäinen merkki on lähes samanlainen kuin Pernaa tarkoittava merkki. Vain merkin vasemmassa laidassa oleva radikaali on eri (kertoo merkityksestä, vähän kuin luokitus millainen sana on kyseessä). Eli olut on "Perna-alkoholia" koska se on viljasta valmistettua.

Täydellistä taas! Tykkään tästä kielestä :)









torstai 2. tammikuuta 2014

Lost in translation...

Bongattuja käännöskukkasia kuukausien varrelta... Aina ei alkuperäinen idea välity ihan käännökseen saakka :)









Oh, one Macho please! To go?



Loppuun Pingyao-foodspecial, täytyy myöntää että en uskaltanut mennä maistamaan ;)