tiistai 25. helmikuuta 2014

Down under and then just down...

Huh, kotona ollaan! Paluu Pekingiin tuntui suorastaan shokkihoidolta rennonletkeän Australian jälkeen. Matkan aikana ehdin jo tottua taas "normaalielämään" ja ihmisten "normaaliin" käytökseen ja tuntuu vaikealta sopeutua taas uudellleen maailmanmenoon täällä.

Alkajaisiksi Pekingissä odotti 20 tunnin matkustamisen jälkeen raikas, neljänsadan kieppeillä pyörivä Air Quality Index. Lentoaseman hississä sain heti taas matkalaukkukärrystä mustelmat sisään tunkevilta kiinalaisilta ja odotettuani kärppänä 45 minuuttia taksia (ettei kukaan vaan pääse jonossa ohi!) yöllä puoli kolmen kieppeillä päätti taksikuski omakätisesti että jaan taksin parin tuntemattoman tyypin kanssa ja reiluna miehenä vielä veloitti kaikilta saman hinnan erikseen. Matkan aikana hän tietty veteli röökiä ja syljeskeli räkälimppejä ikkunasta liikennevaloissa. Vihdoin päästyäni kotiin olin jossakin itkun ja hysteerisen naurun rajamailla. Welcome to Beijing! Aurinkolasit saa vaihtaa hengityssuojaimeen ja uuteen asenteeseen saman tien!

Kotona väsynyttä matkalaista odotti tietenkin lämmin huone (not) ja kuuma suihku (not) ja täysi jääkaappi (haha, not!). Ruokalassakin taisi olla joku uusi kokki kun ruoka ei maistunut ja puikotkin taisivat olla vialliset kun pudottelivat kaikki ruoat puolimatkassa lautaselle. Noh, eiköhän tämä tästä taas asetu raiteilleen muutaman päivän sisällä.

En onneksi ole ainoa, jolla on hankaluuksia sopeutua taas lomailun jälkeen "kiinaelämään". Tuntuu, että kaikki ystäväni valittavat samaa ja tulimmekin siihen tulokseen, että tänne kerran sopeuduttuaan edes jossakin määrin, ei kannata lähteä maailmalle vaan lomailla mielummin Kiinan sisällä. Pysyy tatsi tässä hommassa :)

Säät eivät tätä matkalaista Sydneyssä kovin suosineet, mutta onneksi ihan vesisadepäiviä oli vain muutama ja pari viimeistä päivää paistoi oikein urakalla. Loman kohokohtia olivat sohva (!), leipominen ja ruoanlaitto pitkästä aikaa, maailman maukkain uunilämmin ruisleipä, mahtavat maisemat ja raikas ilma, ostostelu kaupoissa joissa on normaalikokoisia vaatteita, kuumat suihkut ihan milloin haluaa, lämpö ja tietenkin ihan paras seura :)

Pakenen todellisuutta vielä hetken käymällä lomakuvia läpi, tässä maistiaisia:

Tytöt feikkiposeeraa kun minä zoomaan taustalle ;)
Eli tänne :)

Cronulla






Tämmöinen pitäisi saada itselle halittavaksi!






















Kummityttö opettelee kiinalaista poseerausta ;)


sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Chūnjié

Tämän kuun juttuja Uusi Rovaniemi-lehdessä pääset taas lukemaan alla olevasta linkistä. Tällä kertaa jutun aiheena chūnjié eli mikä?

Menehän http://www.lehtiluukku.fi/pub?id=44580 ja klikkaa sieltä Lue lehteä ilmaiseksi.

torstai 20. helmikuuta 2014

Kätevä emäntä

Tämä näin "vanhemmalla iällä" aloitettu opiskelijaelämä tuottaa välillä pieniä haasteita jo mukavahkoon ja jotakuinkin hyvin varusteltuun elämään tottuneelle. Olen yrittänyt kaikkeni, jotta en ostaisi mitään turhaa vain vuoden tarpeiksi ja välillä yllätän itsenikin sillä miten kätevästi sitä pärjääkään aika vähillä kun vähän käyttää mielikuvitusta.

Koska olen niin kamalan kätevä emäntä niin olen ratkaissut jo monta ongelmaa superedullisesti :D

Jääkaapin saa esimerkiksi kätevästi kehitettyä sopivan kokoisesta muovilaatikosta joka laitetaan ikkunan ulkopuolelle pakkaseen. Koska ikkuna on auringon puolella, sitä tuunataan vielä folioimalla boksi jotta ruoat eivät päivälläkään lämpene auringon paistaessa. Bonusta nopeasta ja kätevästä avaussysteemistä jotta kämppä ei kylmene kun ährää kantta auki ja kiinni. Toimii tosin vain talvella, mun täytyy kehittää kesäksi joku uusi neronleimaus...


Mites sitten lämmityspuoli? Ei ole hellaa, ei ole mikroa ja jääkaapissa eiliset kiinalaisen rippeet. Eipä hätää, sillä vedenkeitin löytyy! Otetaan kaksi strategisesti hankittua samanmuotoista lautasta joista toinen on hiukan pienempi kuin toinen. Täytetään alempi (syvä) kiehautetulla vedellä, laitetaan suurempi rivakasti sen päälle ruokineen ja kuorrutetaan komeus foliolla. Eipä aikaakaan kun ruoka on lämmintä ja mieli iloinen :)

Sellainen tuikuilla lämmitettävä ruoka-astia mitä kiinalaisissa ravintoloissa käytetään voisi muuten myös olla aika mahtava. Tosin sitten jos ei oo tuikkuja niin se on vaan lautanen.

Ruoan kokkaaminen on myönnettävästi vähän haasteellista pelkän vedenkeittimen avulla, mutta hätätapauksessa sillä saa tietenkin tehtyä vaikka nuudeleita lisukkeineen. Yleensä en paljon kokkaile kun ruokalasta saa niin edullista ruokaa, mutta talviloman vuoksi sekin on nyt ollut kiinni monta viikkoa. Mietin tuossa yksi päivä uskaltaisko kokeilla keittää kananmunia tossa vedenkeittimessä? Testasin jo, että jos kannen jättää auki niin automaattinen sammutus ei toimi joten teoriassa sitä vois porisuttaa muutaman minuutin ihan hyvin... Pitää ehdottomasti testata!

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Shanghai

Shanghai oli kuin täysin eri maailma Pekingiin verrattuna! Ilma oli puhtaampaa, ihmiset olivat ystävällisempiä ja hymyileväisempiä, kadut olivat siistimpiä ja koko kaupunki oli huomattavasti länsimaalaisempi ja modernimpi kuin Peking.



Toisaalta voisin väittää, että jos Kiinasta näkee vain Shanghain, ei taida kyllä saada ihan oikeaa kuvaa siitä millainen Kiina on. Toisaalta taas taitaa olla niin, että joutuu vierailemaan melko monella puolella valtavaa Kiinaa ennen kuin pystyy muodostamaan kokonaiskuvaa siitä mitä Kiina oikeasti on. Mukavaa kuitenkin oli että vieraat pääsivät näkemään näin vastakohtaiset kaupungit matkan aikana, ehkä se antaa jonkinlaista mielikuvaa tästä vastakohtien maasta.





Shanghailaisten kiinan kieli oli kuin olikin erilaista Pekingiläisiin verrattuna. Minulla oli jopa vähän vaikeuksia ymmärtää sitä Pekingiläisten nuottiin tottuneena vaikka se periaatteessa selkeämmältä ulkomaalaisen korvaan kuulostikin.




Kiinalaisessa asuntolassa asuvalle opiskelijalle matkan kokokohtia olivat lämmin suihku ihan milloin huvittaa, pehmeä sänky, televisio ja hyvät kaiuttimet joista kuunnella musiikkia. Niitä elämän pieniä iloja kai :)

Hassua oli myös kokea vesisade pitkästä aikaa! Extremesääolosuhteet jatkuivat myös Pekingiin takaisin palattuani tämän vuoden ensilumilla.






Kävimme myös nauttimassa kiinalaisesta akrobatiasta Shangain kuuluisassa Era-showssa, joka oli uskomattoman upea. Show yhdistää perinteistä kiinalaista akrobatiaa moderneihin valo- ja äänitaiteeseen ja on kalliimmasta hinnasta huolimatta mielestäni joka pennin arvoinen.




Matkan aikana ehdin myös puristella rystyset valkoisina käsinojia kovassa turbulenssissa (kuulutus "please don't worry" ei todellakaan auttanut asiaa), maistaa pahinta lentokoneruokaa ikinä, nauttia kuuden kakun synttärikahvit, huomata että pikkupääni käsittelee kiinalaista ruokaa nyt "kotiruokana" sekä heittäytyä ihan turistimoodiin puhumalla englantia ja ostamalla ylihinnoiteltua teetä. Kaikenkaikkiaan melko onnistunut reissu! :)