sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

DIY- ilmanpuhdistin

Olen muistanut täälläkin aina välillä itkeskellä Pekingin ajoittain kamalaa ilmanlaatua. Talvilomilta takaisin palattuamme tavallista pidempi saastejakso sai ainakin lähipiirissä taas aikaan ilmanpuhdistimien ostopiikin. Ilmanpuhdistimet ovat kuitenkin todella kalliita - opiskelijabudjetille jopa mahdottomia -  maksaessaan monia tuhansia yuaneja.

No, eipä aikaakaan kun ratkaisu tupsahti kuin ihmeen lailla esille! DYI-ilmanpuhdistin!

Tässä speksit:

Hinta: noin 100-120 yuania, eli noin 12-15 euroa

Vaadittavat taidot: rusettisolmun tekeminen, keskinkertainen kiinan kielen taito jotta pystyy tilaamaan tavaraa Taobao:sta tai vaihtoehtoisesti yhteistyökykyinen kiinan kielen taitoinen ystävä.

Vaadittavat osat: tuuletin, jossa moottori on takapuolella ja siten etuosa on lättänä, HEPA-suodatin, narua, mahdollisesti joku työkalu (käytin saksia).



Kokoaminen: irrota tuulettimen etuosan säleikkö jotta suodatin voidaan kiinnittää mahdollisimman tukevasti ja lähelle tuuletinta. Joudut mahdollisesti myös laittamaaan tuulettimen On-asentoon ja poistamaan käynnistysnappulan jos se on kovin suuri. Kiinnitä suodatin narulla tuulettimen eteen oikein päin narun avulla (suodattimessa on nuoli mihin suuntaan ilman tulee kulkea).

Laita töpseli seinään ja voila! Tai oikeastaan 好了!



Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että idea ei ole omani. Thomas Talhelm, Pekingissä asuva amerikkalainen innostui testaamaan itse kehittelemäänsä ilmanpuhdistinta ja päätti julkaista tulokset ja ohjeet myös muiden hyödyksi.

DYI-ilmanpuhdistin näyttää pärjäävän testeissä erinomaisesti kalliille kilpailijoilleen! Oheisesta linkistä pääsee halutessaan tutkimaan tarkemmin asiaa: http://particlecounting.tumblr.com/

Nyt eikun tuuletin hurisemaan ja puhdasta ilmaa hengittelemään! :)


2 kommenttia:

  1. fiksu kama :) muuten tosta "好了" ois parempi kirjoittaa "搞定", joka kuulostaa siistimpiltä ;) niinku enkuksi "well done", siis kuinka ilmaista sen suomeksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 行!下个我用搞定, 谢谢!Oisko sitten suomeksi homma hoidossa :)

      Poista