torstai 19. syyskuuta 2013

Uusi osoite ja juhlahumua!

Kaikkia todennäköisyyksiä vastaan sain kuin sainkin huoneen länsikampukselta! Kuten sanottu, vierailin asuntolatoimistossa päivittäin kysymässä huonetta ja näköjään tällä kertaa suomalainen sinnikkyys palkittiin.

Olin vähän huolissaan siitä, että länsikampuksella on meluisampaa asua ja toivoin mielessäni että saisinpa huoneen jostain hiljaisesta nurkasta. Oli kuin joku olisi lukenut ajatuksiani, sillä sain huoneeen ylimmän kerroksen viimeisestä nurkasta joten läpikulkuliikennettä ei käytävällä ole. Kiitos, kiitos, kiitos!

Nyt säästän joka päivä yli kaksi tuntia matkoissa, saan nukkua pidempään ja pääsen paremmin liikkumaan metrolla ympäri Pekingiä. :)

Pääsin muuttamaan juuri ennen lomien alkamista. 19.9.-22.9. Kiinassa juhlitaan keskisyksyn juhlaa, jota kutsutaan nimellä Mooncake Festival tai Mid-Autumn Festival. Festivaalin aikaan syödään kuukakkuja, joiden taustalla oleva tarina on kaunis ja romanttinen.



Kauan, kauan sitten taivaalla loisti kymmenen aurinkoa yhden sijaan. Kaikkien aurinkojen porottaessa ihmiset olo alkoi käydä tuskaisaksi ja apuun kutsuttiin mahtava jousimies Hou Yi. Hou Yi ampui yhdeksän aurinkoa alas, jättäen vain yhden loistamaan taivaalle. 

Palkkioksi tästä uroteostaan Hou Yi sai palkkioksi eliksiiriä joka tekisi hänet kuolemattomaksi. Hän ei kuitenkaan halunnut jättää rakastamaansa vaimoaan Chang'eta maan päälle yksin, joten hän päätti olla ottamatta eliksiiriä. Hou Yin viekas oppilas Feng Meng oli kuitenkin saanut tietoonsa että hänellä oli hallussaan kuolemattomuuseliksiiriä ja kun Hou Yi lähti metsästämään, Feng Men yritti varastaa eliksiirin. Vaimo yritti kaikin keinoin estää varkauden ja loppujen lopuksi nielaisi sen vuoksi itse eliksiirin. Koska Chang'e rakasti miestään niin paljon, hän valitsi asuinpaikakseen taivaissa kuun, koska se oli lähimpänä maata. Kun Hou Yi palasi metsästysreissultaan ja kuuli mitä oli tapahtunut, hän tuli niin surulliseksi että halusi uhrata Chang'elle hänen rakastamiaan hedelmiä ja kakkuja. Kun yhä useammat ihmiset kuulivat tapahtuneesta, alkoivat hekin uhrata hedelmiä ja kakkuja Chang'en kunniaksi. 

Hou Yin ja Chang'en tarinasta on toinenkin versio joka onkovin erilainen, sisältäen tyrannihallitsijoita, viekkautta, varkauksia, vihaa, murhayrityksiä ja kuolemaa. Parempi ehkä kuitenkin jättää se tarina kertomatta tällä kertaa.



Kuulin myös Mongolialaiselta ystävältäni, että kauan sitten kun Kiinaa hallitsi 1200-1300 luvuilla hurja mongolialaishallitsija, viekkaat kiinalaiset juonivat hyökkäyksen häntä vastaan kuukakkujen avulla. Mongolialaiset eivät perustaneet kuukakkujen päälle ja kiinalaiset käyttivätkin ovelasti kuukakkuja viestien välittämiseen. Kuukakkujen sisälle kätketys viestit kulkivat talosta taloon kertoen hyökkäusajakohdasta ja taktiikasta ja näin mongolit päästiin kukistamaan ja Kiina pääsi vapaaksi mongolien vallan alta.

Nykyään keskisyksyn juhlaa juhlitaan perheen ja ystävien kanssa. Kuukakkuja tehdään yhdessä ja annetaan lahjoina ystäville. Minun keskisyksyn juhlani kuluu pitkälti muuton parissa, mutta yritämme ehtiä myös katselemaan ystäväporukan kanssa hieman nähtävyyksiä. Hyvää keskisyksyn juhlaa kaikille!



1 kommentti: