torstai 31. lokakuuta 2013

Kulta-hopea-herkku

Voi, minkä herkkujälkkärin olen löytänyt! Tai totuuden nimissä kiinalainen ystäväni esitteli sen minulle, mutta pointti on se, että tämä on hy-vää!


Jälkkärin nimi on 金银满头 Jin Yin Mantou joka tarkoittaa kultaista ja hopeista leipää. Jälkkäri on kaikessa yksinkertaisuudessaan kiinalaisia mantou-leipäpalleroita joista puolet on höyrytetty ja puolet uppopaistettu. Uppopaistetut ovat kullankeltaisia ja höyrytetyt puolestaan valkoisia (eli hopeisia). Siitä siis nimivalinta. 

Niiden kanssa tarjoillaan kondensoitua maitoa kupissa, johon palleroita dipataan.

Nyt olen googlannut hullun lailla Mantou-reseptejä jotta pääsen kokeilemaan tätä myös itsetehtynä kunhan taas asun jossain missä on keittiö. Alla pari linkkiä resepteihin, kuka testaa ensimmäisenä??

http://www.food.com/recipe/chinese-steamed-buns-mantou-288229
Yksinkertainen resepti.

http://yireservation.com/recipes/mantou-chinese-steamed-bun/
Kuvien kera!

http://thebigfatnoodle.com/2011/10/16/man-tou-chinese-white-bread-steamed-or-fried-you-pick/
Vielä enemmän kuvia ja muitakin vaihtoehtoja millä tavalla mantouta voi syödä.


maanantai 28. lokakuuta 2013

Mopotyttö

Nyt kun olen pikkuhiljaa tottunut pujottelemaan jalan liikenteen seassa uskaltauduin hankkimaan itselleni nopeamman menopelin, skootterin! Sähkömopot ovat todella yleisiä täällä ja koska niillä saa ajella pyöräkaistoilla, on liikenteen seassa pujottelu ainakin teoriassa melko turvallista.


Uuden sähkömopon täällä saa alkaen noin parilla tuhannella yuanilla, eli noin 230-240 eurolla. Käytetyt tietysti ovat edullisempia, mutta niitä ei nyt enää ollut oikein saatavilla koska ne olivat kaikki menneet kuin kuumille kiville koulujen alkaessa. Toisaalta, yleensä joutuu kuitenkin ostamaan käytettyyn mopediin uudet akut, joten hinnassa ei ole niin suurta eroa edulliseen uuteen malliin.

Onnellinen mopoilija :)
Olen aloittelijana vielä hieman kauhuissani ja muutenkin nynnynä tyyppinä suunnittelenkin reittini niin, että pyrin välttämään vasemmalle kääntymistä, haha!

Ensimmäinen matkani läheiseen supermarketiin meni suhteellisen hyvin ilman (suurempia) vaaratilanteita. Ensimmäinen ongelma oli se, että takaisin tullessa en löytänyt mitään reittiä päästä valtavan tien toiselle puolelle mutta sitten muistin, että täällähän on ihan sallittua ajella myös vastavirtaan ja ajelin samaa puolta kotiin.


Toisena jännitysmomenttina oli se, että en osannut päätellä millä puolella pyöräkaistaa pitää ajaa jos menee vastavirtaan, koska toisaalta olisi loogista ajaa oikeaa laitaa, mutta sillä tavalla joutuu ajamaan vastaantulevien autojen ja pyörien/mopojen välissä joten toisaalta olisi järkevää ajaa vasenta laitaa koska silloin kaikki muut pääsisivät samaan suuntaan yhtä laitaa. Hmmm... Pitää ehkä tarkistaa joltain?

Nyt muutaman päivän harjoittelun jälkeen homma alkaa sujumaan jo ihan mukavasti ja lähiseudut tulevatkin tutuksi ihan toisella tavalla.

Olen yrittänyt kysellä paikallisilta kuinka pitkälle talveen mopolla voi ajella ja kaikilla tuntuu olevan asiasta eri mielipide. Täällä myydään kyllä kaikennäköisiä peitto- ja hanskaviritelmiä lämmittämään mopoilijoita talvella joten homma taitaa olla kiinni vain liukkaan kelin ajotaidoista :)



torstai 24. lokakuuta 2013

Kiinalaista ruokaa!

Yleisön pyynnöstä: ruokapostaus!

En ollut Suomessa asuessani tottunut käyttämään puikkoja syömiseen, joten alku täällä oli hankala (myös) siltä osin. Nykyään saan onneksi useimmiten jo syötyä aterian ilman, että tarvii joka kerta laittaa paitaa pesuun sen jälkeen, mutta alussa homma oli aika koomista katseltavaa...

Puikkojen kanssa aloittelijalle en suosittele nuudelikeittoa enkä mitään missä on suupalaa isompia juttuja. Se toinen puoli nimittäin tippuu takuuvarmasti takaisin lautaselle räiskäyttäen kastikkeet näppärästi kaikkien päälle. Kurkut on myös liukkaita pikku paskiaisia joten niitä kannattaa välttää.


Koska kuva klassisesti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, alla kooste siitä, millaista gurmeeta täällä tarjoillaan päivästä toiseen. Esillepanoon ei koulun ruokalassa ymmärrettävästi panosteta, mutta ruoka on herkullista! Paikallisten mielestä se on melkein ala-arvoista, mutta ilmeisesti olen aika "low-maintenance" mitä tulee paikalliseen ruokaan, sillä minusta se on ihan samantasoista kuin Suomessa kiinalaisessa ravintolassa.

Itseasiassa mainitsinkin tässä tällä viikolla, että vaikka niin moni asia on täällä ollut vaikeaa, ruoka on aina ollut herkullista. Kiinalaiset katsovat mua kuin kaistapäätä kun kuvaan ruokalassa mun annoksia, joten toivottavasti tykkäätte sillä tämä on syönyt mun mainetta aika paljon :)

Ensimmäinen yritys; oli niin hyviä dumplingseja että ne livahtivat mun mahaan ennenkuin muistin kuvata.


Seuraavalla kerralla muistin ajoissa. Täytteenä on jotain määrittämätöntä lihaa ja soossina on aina tummaa riisietikkaa ja chilihiutaleita öljyssä itse annosteltuna oman maun mukaan. Herrrrrrkullista!


Seuraavana vuorossa kategoria riisi ja kastikkeet. Kastike valitaan ensin ja sitten käydään ostamassa toiselta tiskiltä riisineliö kaveriksi. Ei näytä kauhean nätiltä tuossa päällä mutta jos sen laittaa kastikkeen alle niin puikoilla syöminen muuttuu mahdottomaksi kun se ei enää pysy koossa. 







Huomioikaa myös hieman vankilatyyliset metallikattaukset ja kauniin vihreät puikot joita on valittavana kahta upeaa sävyä.

Seuraavana vuorossa paistettua määrittämätöntä vihannesta ja juuresta (ainakin kaalta ja porkkanaa) paistettujen nuudeleiden kera. Oli tosi hyvää vaikka näyttää vähän valjulta.


Bonuksena kuva ihan oikeasta ravintolasta, missä bongasin nämä pähkinät viereisestä pöydästä ja vaadin heti lautasellisen maisteltavaksi. 


Suosittelen kotikokkeja testaamaan; lautaselle suolaamattomia maapähkinöitä, kastikkeeksi hieman soijaa ja tummaa riisietikkaa (ehkä joku muukin etikka käy?) ja hienoksi silputtua mietoa vihreää chiliä tai paprikaa. Syödään puikoilla koska noh, ne ovat märkiä ja niin lisäksi niin hyviä että muuten tulee ahmittua. Nautitaan oluen kera. 

Hyvää ruokahalua eli Màn màn chī! (joka kirjaimellisesti käännettynä olisi hitaasti, hitaasti syödään...)







sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Lama-temppeli

Temppelikiertue jatkuu :) Tällä kertaa vuorossa oli Tiibetin Buddhalainen Lama-temppeli, suurin laatuansa Pekingissä. Jos Dongyue-temppelin tunnelma on rauhallinen ja tyyni, täällä puolestaan kävi melkoinen vilinä ja vilske. 






Lama-temppeli rakennettiin vuonna 1694 Qing Dynastian Prinssi Yongin asuinpaikaksi. Kun hänestä tuli keisari ja hän muutti Kiellettyyn kaupunkiin, hänen entinen asuinpaikkansa nimettiin Yonghegongiksi, mikä tarkoittaa harmonian ja rauhan palatsia. Vuonna 1744 se muunnettiin lamatemppeliksi mikä toimii aktiivisesti vielä tänä päivänäkin.


Temppeli on vaikuttava kokemus. Sali toisensa jälkeen on täynnä toistaan upeampia valtavia ja koristeellisia Buddhia. Ilmassa leijailee suitsuke ja savu. Alttarit ovat tulvillaan kukkia ja hedelmiä. Lapset heittelevät kolikoita korkean patsaan päälle yrittäen saada niitä pysymään sen päällä tippumatta maahan. Rukouspyörät pyörivät taukoamatta. 






Munkit katselevat rauhalliseen tyyliinsä pieni hymy kasvoillaan hulinaa. Toiset ovat vielä nuoria poikia, toiset jo varttuneempia. Älypuhelimet ovat löytäneet tiensä myös tänne :)





Viimeisessä - pääsalissa - vierailijaa odottaa upea 18 metrinen Buddha jonka kerrotaan olevan veistettu yhdestä valtavasta palasesta santelipuuta. 



Oli oma elämänkatsomus sitten millainen tahansa, niin ei voi kuin hämmästellä tuota uskomatonta kauneutta... :)






perjantai 18. lokakuuta 2013

Ilmaa!


Toinen Uusi Rovaniemi-lehden juttuni on ilmestynyt tänään, sopivasti juuri kun ilmanlaatu on tähän astisen oleskeluni aikana pahimmillaan... Nyt pysytellään sisätiloissa!

Pääset lukemaan jutun Uusi Rovaniemi- lehden näköisversiosta täältä:








maanantai 14. lokakuuta 2013

Sydämen asialla

Viime päivinä on kieliopinnoissa tullut vastaan useita sydämeen liittyviä hauskoja ilmaisuja. Minusta on ihan huippumielenkiintoista tietää sanojen taustoista ja tarinoita niiden merkityksistä, joten ajattelin jakaa niitä teillekin.

Xiăoxīn 小心 tarkoittaa Kiinan kielessä "olla varovainen" ja sitä käytetään ihan jokapäiväisessä elämässä esimerkiksi kylteissä varoittamassa ihmisiä vaikkapa märästä lattiasta.

xiăoxīn

Xiăoxīn kätkee kuitenkin sisälleen paljon suloisemman ajatuksen. Se on kirjaimellisesti käännettynä "pieni sydän". Minusta ajatus on jotenkin hellyyttävä. Pitää tehdä asioita varovasti, pienellä sydämellä ettei käy huonosti. 

Toinen sana xīngān 心肝 tarkoittaa rakasta, kultaa, mussukkaa, mitä sanaa nyt kukanenkin tykkää käyttää :) Xīngān  koostuu myös kahdesta sanasta. Xīn tarkoittaa siis sydäntä kuten edellisessäkin esimerkissä ja gān puolestaan tarkoittaa maksaa. Koska sydän ja maksa ovat elintärkeitä elimiä ihmiselle, termillä halutaan korostaa kyseisen ihmisen tärkeyttä itselle.

Vielä kolmaskin tarina! Xīncháng  koostuu myös kahdesta merkistä, joista ensimmäisen varmaan jo tunnistatte :) Toinen merkki cháng tarkoittaa suolistoa. Yhdessä tämän sydänsuoliston merkitys on mieliala, sydämellisyys, intentio. Sillä voidaan kuvata mitä kukanenkin sydämessään tuntee ja sitä käytetään esimerkiksi osana lausetta kun halutaan sanoa, että joku on hyväsydäminen. 

Äkkiseltään voisi kuvitella ettei sydämellä ja suolistolla ole mitään yhteistä keskenään, mutta kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta asia on aivan itsestäänselvä. Sydän ja Ohutsuoli ovat Zang-Fu-parielimiä ja toimivat saumattomassa yhteistyössä kehossamme. 

Sydämellistä alkavaa viikkoa! :)


torstai 10. lokakuuta 2013

Käytöstavat törmäyskurssilla...

Yksi suurimmista ärsytyksen aiheita täällä on ollut kiinalaisten käytöstavat. Tai paremmin sanottuna niiden puute. Tai vielä paremmin sanottuna minun mielipiteeni niiden puutteesta. Eli puhun nyt tottakai omasta näkökulmastani ja omasta kulttuurillisesta viitekehyksestäni, mutta huomaan pyöritteleväni päätäni ja silmiäni niin usein että aion nyt nostaa kissan pöydälle.

Esimerkki 1: Takana ihana vapaapäivä Kiinan muurilla. Takana myös 2,5h bussimatka seisten ja päivän verran kävelyä ylös-alas muuria. Vahingosta viisastuneena päätän mennä ajoissa bussipysäkille jotta varmasti saan istumapaikan kotimatkalle. Moni muukin on ilmiselvästi taktikoinut samoin, mutta laskeskelen että edessäni jonottaa sen verran ihmisiä että minulla on hyvät mahdollisuudet saada istumapaikka. Jonotan rauhassa noin 40 minuuttia muiden turistien kanssa paahtavassa auringossa. Tässä vaiheessa olen vielä naiivi ja katselen kaihoisasti kiinalaisia perheitä jotka istuskelevat läheisellä nurmikolla puiden varjossa. Näyttääpä virkistävältä. 

Bussi kaartaa pihaan ja muutamassa sekunnissa tunnelma muuttuu kaaokseksi. Kiinalaiset nousevat salamannopeasti ja sprinttavat bussin ovelle. Sekuntia myöhemmin jonottavat länsimaalaiset tajuavat mitä on tapahtumassa ja tästä panikoituneena alkavat puolustaa paikkaansa. Ihmiset tönivät ja repivät, kyynärpäitä käytetään, lapset alkavat itkemään kun säikähtävät tilannetta ja vanhemmat alkavat karjua kun säikähtävät lasten hätää. Joka paikka on täynnä kyynärpäitä ja repiviä käsiä. Seison lamaantuneena pari metriä kauempana silmät suurina ja mietin miten aikuiset ihmiset voivat käyttäytyä näin. Jos en tietäisi paremmin, voisin kuvitella että ovella jaetaan paikkoja paratiisiin tai vähintään setelitukkoja. Päätän maksaa minibussin lähimpään kylään josta voin jatkaa matkaa Pekingiin toisella bussilla.

Esimerkki 2: Olen syömässä ravintolassa. Sellaisessa vähän hienommassa koska viikko on ollut raskas ja haluan syödä jotain muuta kuin niitä halvimpia nuudeleita tai paistettua riisiä. Viereisessä pöydässä joukko miehiä tilaa valtavan vadillisen sammakoita. Kun sammakot saapuvat alkavat miehet tuhoamaan niitä ja kaikki osat mitä ei voi nielaista syljetään pöydälle. Kaikilla on edessään lautaset, mutta ne pysyvät koko ruokailun ajan putipuhtaina. Sama toistuu toisessa ravintolassa. Kalan ruodot syljetään tällä kertaa lattialle saakka. Joka ruoalle on pientä kippoa ja kuppia mutta jätteille ei sellaista pysty pöytään laittamaan? 

Esimerkki 3: Kiinalaiset eivät pidä mitään sisällään. He röyhtäilevät, yskivät (ei siis köhköh vaan krrrhhhlsllksss, phtyi!), sylkevät, kaivavat nenää ja niin edelleen. Ihan joka paikassa. 

Esimerkki 4: Menen tavaratalossa/kaupassa/virastossa/pankissa palvelutiskille. Odotan hetken jotta virkailija saa tehtyä käsillä olevan hommansa nopeasti loppuun ja ehtii palvella minua. Hän nostaa katseensa ja kysyy hymyillen kuinka voi auttaa. Haha, ei toivoakaan! Odota pois vaikka hamaan tulevaisuuteen, sillä välin takaa tulee pari kiinalaista jotka tunkevat rahansa/korttinsa/muun asiansa tiskille ja hoitavat hommansa sillä välin kun sinä seisot typertyneenä miettimässä että miten tässä nyt näin kävi?

Ainoa tapa saada palvelua on vaatia sitä puhumalla. Älä myöskään oleta, että vaikka olet jo hoitamassa asiaa ettei kukaan tulisi siinäkin välissä tunkemaan samalle tiskille kysymään jotain. 

Esimerkit 5-... Metrosta ei pääse ulos kun kaikki tunkevat samaan aikaan sisään. Vaihtorahat viskataan tiskille sen sijaan että ne voisi kohteliaasti ojentaa asiakkaalle. Tarjoilijoille/kaupan kassalle/muulle henkilökunnalle ei näytetä koskaan sanovan kiitosta, he ovat aina hämmentyneen näköisiä kun heitä kiittää.

Ilmeisesti Pekingiläisiä yritettiin ennen olympialaisia "kouluttaa" jonottamisen jalossa taidossa. Joka kuukauden 11. päivä heidän tuli käyttäytyä "sivistyneesti". Ne taidot ovat kyllä tainneet haihtua ilmaan olympiahuuman jäähdyttyä joten ei auta kuin laskea kymmeneen ja hengittää syvään.... Tai vaihtoehtoisesti alkaa harjoittelemaan uusia taitoja, maassa maan tavalla, eikö?


maanantai 7. lokakuuta 2013

Olympiahuumaa ja mitalisuoritus!

Näin lomaviikon kunniaksi postaukset ovat vähän turistipainoitteisia, mutta alla kuvasatoa olympiakylästä joka oli upea! Sinne kannattaa ehdottomasti suunnata juuri ennen pimeän tuloa jotta näkee rakennukset koko komeudessaan valaistuna.












Huomenna alkaakin taas arki ja opiskelu, milläpä muullakaan kuin sanakokeilla.

Lopuksi pakko vielä mainita tämän viikon henkilökohtainen voittoni kiinan kielen opiskelussa; ensimmäistä kertaa keksin pienessä päässäni yhdistää kaksi erillisistä tahoista tuntemaani sanaa uudeksi sanaksi (cha eli tee ja bao eli kääre, paketti, kassi, ympäröivä asia = chabao eli teepussi!)

Kultamitalin arvoinen suoritus mielestäni! :)

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kantakuppilassa

Tunnelmia kantakuppilasta läheiseltä sivukujalta. Oluen hinta on malatalla ja tunnelma korkealla, penkit täynnä joka kerta. Nautin vielä kun tarkenee.








lauantai 5. lokakuuta 2013

Dongyue-temppeli

Vierailin eräänä lauantaiaamuna vaikuttavassa Taolaisessa Dongyue-temppelissä. Dongyue-temppeli on rakennetty vuonna 1319 ja oli aikoinaan yli 6 hehtaarin laajuinen. Se on vieläkin yksi suurimpia Zhengyi Taolaisia temppeleitä Pohjois-Kiinassa.













Temppeli on omistettu Tai Shanin jumalalle. Tai Shan on itäisin ja tärkein Taolaisten viidestä pyhästä vuoresta. Dong Yue tarkoittaakin kirjaimellisesti Itäinen huippu. Taolaiset uskovat, että kaikki ihmisen elinaikanaan tekemät hyvät ja pahat teot punnitaan hänen kuoltuaan juuri Tai Shanilla. 



Temppeli on täynnä pieniä "osastoja" joihin on tehty kuin pieniä näytelmiä hyvien ja pahojen tekojen punnitsemisesta. Lähes kaikelle mahdolliselle maan ja taivaan välillä tuntuu olevan oma osastonsa;

Hyönteissyntyvyyden osasto jonka tehtävänä on lähettää ne ihmiset, jotka eivät ole tehneet mitään pahaa, muttei mitään hyvääkään elämään seuraavaa elämäänsä lyhytikäisinä hyönteisinä.

Jos taas olit tehnyt enemmän pahoja kuin hyviä tekoja, saatoit joutua niistä tuomiolle munasyntyvyyden osastolle ja seuraavassa elämässäsi olisit vähäinen lintu joka joutuu nokkimaan ruokaa elääkseen.

Jos hyvät ja pahat teot menivät tasan, nisäkässyntyvyyden osasto lähetti sinut seuraavassa elämässä elämään nisäkkään elämää.



Demoneille ja monstereille on tietysti omat osastonsa, mitkä hallitsevat ja valvovat niiden käyttäytymistä jotteivat ne vaeltele säikyttelemässä ihmisiä.






Omat osastonsa oli myös eläimille, jokijumalille, tuulijumalille, vuorten jumalille, vaelteleville aaveille, vesieläimille ja monille monille muille.


Kaikki osastot eivät tietenkään liity ainoastaan pahoihin tekoihin. Lääkkeidenjako-osastolla laitettaan ylös ja palkitaan lääkkeiden jakaminen niitä tarvitseville erittäin hyvinä tekoina.

Munkeille ja Taolaisille papeille on myös oma osastonsa, mikä valvoo ja asettaa standardeja heidän tavoilleen, mutta myös valvoo meitä muita siinä miten kohtelemme heitä. 



Dongyue-temppeli on ihanan rauhallinen keidas Pekingin kiireen ja hullunmyllyn keskellä. Ainakaan tavallisena lauantaaamupäivänä ei vierailijoita ollut nimeksikään ja paikkaa sai tutkia ihan rauhassa. Se, jos mikä on tässä 20 miljoonan ihmisen kaupungissa luksusta :)