lauantai 5. lokakuuta 2013

Dongyue-temppeli

Vierailin eräänä lauantaiaamuna vaikuttavassa Taolaisessa Dongyue-temppelissä. Dongyue-temppeli on rakennetty vuonna 1319 ja oli aikoinaan yli 6 hehtaarin laajuinen. Se on vieläkin yksi suurimpia Zhengyi Taolaisia temppeleitä Pohjois-Kiinassa.













Temppeli on omistettu Tai Shanin jumalalle. Tai Shan on itäisin ja tärkein Taolaisten viidestä pyhästä vuoresta. Dong Yue tarkoittaakin kirjaimellisesti Itäinen huippu. Taolaiset uskovat, että kaikki ihmisen elinaikanaan tekemät hyvät ja pahat teot punnitaan hänen kuoltuaan juuri Tai Shanilla. 



Temppeli on täynnä pieniä "osastoja" joihin on tehty kuin pieniä näytelmiä hyvien ja pahojen tekojen punnitsemisesta. Lähes kaikelle mahdolliselle maan ja taivaan välillä tuntuu olevan oma osastonsa;

Hyönteissyntyvyyden osasto jonka tehtävänä on lähettää ne ihmiset, jotka eivät ole tehneet mitään pahaa, muttei mitään hyvääkään elämään seuraavaa elämäänsä lyhytikäisinä hyönteisinä.

Jos taas olit tehnyt enemmän pahoja kuin hyviä tekoja, saatoit joutua niistä tuomiolle munasyntyvyyden osastolle ja seuraavassa elämässäsi olisit vähäinen lintu joka joutuu nokkimaan ruokaa elääkseen.

Jos hyvät ja pahat teot menivät tasan, nisäkässyntyvyyden osasto lähetti sinut seuraavassa elämässä elämään nisäkkään elämää.



Demoneille ja monstereille on tietysti omat osastonsa, mitkä hallitsevat ja valvovat niiden käyttäytymistä jotteivat ne vaeltele säikyttelemässä ihmisiä.






Omat osastonsa oli myös eläimille, jokijumalille, tuulijumalille, vuorten jumalille, vaelteleville aaveille, vesieläimille ja monille monille muille.


Kaikki osastot eivät tietenkään liity ainoastaan pahoihin tekoihin. Lääkkeidenjako-osastolla laitettaan ylös ja palkitaan lääkkeiden jakaminen niitä tarvitseville erittäin hyvinä tekoina.

Munkeille ja Taolaisille papeille on myös oma osastonsa, mikä valvoo ja asettaa standardeja heidän tavoilleen, mutta myös valvoo meitä muita siinä miten kohtelemme heitä. 



Dongyue-temppeli on ihanan rauhallinen keidas Pekingin kiireen ja hullunmyllyn keskellä. Ainakaan tavallisena lauantaaamupäivänä ei vierailijoita ollut nimeksikään ja paikkaa sai tutkia ihan rauhassa. Se, jos mikä on tässä 20 miljoonan ihmisen kaupungissa luksusta :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti