keskiviikko 14. elokuuta 2013

Matkavalmisteluita, osa 2

Let's face it, muuttaminen on kamalaa. Hoidettavana on tuhat ja sata asiaa ja tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen on tuskallista hommaa. Tällä kertaa pakkaamista ei onneksi ole niin paljon kuin normaalisti koska jälleenvuokrasin asuntoni kalustettuna, mutta henkilökohtaiset kamat on silti pakattava varastoon ja on tarkkaan mietittävä mitä jää varastoon ja mitä lähtee mukaan. Sen minkä pakkaamisen ja purkamisen tuskassa säästää, saa hoidettavien hommien määrässä kyllä maksaa ulkomaille muutettaessa.

Tässä nyt äkkiseltään asioita joita on täytynyt hoitaa ennen lähtöä:

- Opintovapaan hakeminen töistä. Tämä tulee hoitaa 45 päivää ennen opintovapaan alkua, joten jouduin käyttämään kesälomia ennen opintovapaan alkamista koska ilmoitus koulupaikasta tuli niin myöhään.
- Asunnon jälleenvuokraus ja ilmoitus isännöitsijälle.
- Matkavakuutus. Vaikka stipendiin kuuluu jonkinlainen vakuutus, minulla ei ole mitään tietoa sen sisällöstä enkä halua ottaa mitään riskejä tämän suhteen. Matkavakuutus kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa, minulla tarjoukset vaihtelivat 210-660 euron välillä jotakuinkin samoilla ehdoilla.
- Internetin, puhelimen ja sähkösopimuksen irtisanominen.
- Ilmoitus Kelalle väliaikaisesta maastamuutosta. Alle vuoden ulkomailla oleskeviin sovelletaan vielä Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä.
- Verokortin muutos. Stipendi on verotonta tuloa joten arvioidut vuositulot muuttuvat.
- Tutkintotodistusten notarisointi. Hakiessani stipendiä minulla oli vielä molemmat koulut kesken ja oletan, että joudun esittämään todisteita valmistumisestani paikan päällä.
- VPN eli Virtual Private Network. Oleellinen jos haluaa käyttää Kiinassa nettiä ilman paikallisia rajoitteita.
- Passikuvat, joita ilmeisesti tarvitsee kasoittain rekisteröitymisen, oleskeluluvan ynnä muiden haussa.
- Z- opiskelijaviisumin hakeminen. Kävi erittäin kätevästi suurlähetystöstä normaaliin tapaan.
- Sanakirja puhelimeen. Kääntää kätevästi vain kameralla osoitettaessa ja tulee varmasti olemaan joka pennin arvoinen.
- Osoitteenmuutos postille ja maistraattiin.
- Matkustusilmoitus ulkoministeriölle.
- Matkalaukku kokoa "amerikkalainen turisti". Pyrin yleensä matkustamaan aika kevyesti enkä edes omista matkustamokokoista suurempaa matkalaukkua.  Tämä hoitui onneksi vaihtokauppana akupunktiohoitoon :)
- Lahjoja Suomesta. Näitä ilmeisesti jaellaan sinne sun tänne, täytyy vielä tutkia tarkemmin mitä ja kenelle ja onko tämä oikeasti oleellista muuten kuin liike-elämän puolella.
- Lentojen varaaminen.
- Hotellin etsiminen ja varaaminen mahdollisimman läheltä kampusta (jotta on paikka tavaroille ja sänky ennenkuin oikea toimisto ja avaimet uuteen kotiin löytyvät).
- Pahvilaatikoiden hommaaminen (onneksi, onneksi jälleenvuokrasin asuntoni kalustettuna!)
- Asunnon pakkaaminen (ks. edellinen!).
- Matkaoppaan ja kartan hommaaminen. Kartan latasin puhelimeen, toimii ilman nettiyhteyttä. Matkaoppaina perinteiset Lonely Planetit, Beijing ja China erikseen. Tuo China on melkoinen tiiliskivi, mutta ajattelin käyttää sitä lähinnä reissujen suunnitteluun ja ainahan siitä voi repäistä vain oleelliset sivut mukaan reissuun.
- Kopioita passista ja muista tärkeistä dokumenteista. Näitä myös tarvitaan rekisteröityessä eri paikkoihin ja passin kopioitahan kannattaa muutenkin aina olla reissussa mukana.
- Rokotukset. Matkailijan perusrokotukset minulla on jo ennestään, mutta koska tulen työskentelemään sairaalaympäristössä niin riskinarvio on tällä kertaa vähän toisenlainen kuin tavallisella turistireissulla.
- Lääkereseptit vuodeksi.
- Tarpeelliset lääkärintarkastukset, mm. hammaslääkäri. Länsimainen hoito on kallista, eikä matkavakuutus juurikaan korvaa hammashoitoa.
- Rahan vaihto. Kiinassa rulaa käteinen! Paikan päällä täytyy avata tili paikalliseen pankkiin ja siirtää verkkopankissa rahaa sille tilille jotta säästyy nostopalkkioilta.
- Osoitteiden (koulu ja hotelli) tulostus kiinaksi. Nostaa huomattavasti todennäköisyyttä päätyä oikeaan paikkaan taksilla kuljettaessa.
- Ostoksia; muistikirja, vakuumipusseja pakkaamiseen ja kosmetiikkaa... (Käytän lähes ainoastaan luonnonkosmetiikkaa ja sitä ei ilmeisesti ole Kiinassa oikein saatavilla.)

Onhan tässä riittänyt vapaapäivinä hommaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti