keskiviikko 21. elokuuta 2013

Mitä mukaan Suomesta?

Olen surffaillut expatien ja vaihtareiden blogeja ja muita nettisivuja keksiäkseni juuri ne oleelliset jutut mitä kannattaa kantaa Suomesta saakka Kiinaan. Hyviä vinkkejä onkin löytynyt paljon. Joillakin tosin tuntuu olevan tavoitteena siirtää oma kotimaa pikkukuplaksi Kiinaan, niin paljon tavaraa he ovat rahtaamassa mukaan. Tietysti on eri asia muuttaa kokonainen perhe kuin sinkkutyttö ihan erilaiseen kulttuuriin ja lapsille on erityisen tärkeää että ympärillä on edes jotain tuttua, mutta minulla tavoitteena on yrittää edes jossain määrin sopeutua paikalliseen elämään. En kuitenkaan edes kuvittele olevani mikään hard-core traveller joka selviää yhdellä vaihtovaatekerralla ja saippuapalasella kuukausia joten yritin kerätä löytämistäni vinkeistä itselle ne oleellisimmat.

Deodoranttia! Jokainen tuntuu olevan tästä yhtä mieltä. Dödöjä on hankala löytää ja jos siinä onnistuukin, ne ovat kalliita ja valikoima on huonoa. Montakohan tarvitsee ottaa vuoden tarpeiksi mukaan?

Luettavaa omalla kielellä / englanniksi. Luen paljon ja haluaisin uskoa, että ehdin myös Kiinassa lukea muuta kuin oppikirjoja. Tähän loistoratkaisu on Kindle, jota käytän muutenkin aina reissun päällä ollessa.

Kengät ja vaatteet yleisesti. Jos ei ole pienehköjalkainen ja no, muutenkin aika mini voi kenkien ja vaatteiden ostamisessa tulla hankaluuksia. Mittatilauksena tosin tehdään varmaan mitä vain, mutta opiskelijabudjetilla tämä ei ole varteenotettava vaihtoehto. Minulla ei onneksi pienijalkaisena pätkänä tätä ongelmaa ole, tosin leveyssuunnassa en sirojen kiinalaisten mittoihin mahdu joten parempi pakata ainakin housuja tarpeellinen määrä mukaan.

Rintaliivit ja uima-asut. Jos ei satu olemaan kokoa B tai pienempi tulee rintaliivien ostamisesta ilmeisesti haastavaa / jopa mahdotonta.

Lämpökerrasto. Pekingissä on talvella kylmää ja kuivaa. Monet muuttoa suunnittelevat tuntuvat naureskelevan idealle lämpökerrastosta mutta onneksi suomalainen tietää että kunnon villahousut ovat talven tuiskuissa korvaamattomat :)

Jostakin syystä useammassa lähteessä mainittiin hyvät sukat? En tiedä mitä vikaa kiinalaisissa sukissa on, mutta olen valmis ottamaan riskin.

Kosmetiikkaa. Kerroin jo aiemmassa postauksessa että käytän lähinnä luonnonkosmetiikkaa ja sitä ei ilmeisesti vielä ole Kiinasta oikein saatavilla. Lisäksi normaali kosmetiikkakin on kasvotuotteiden osalta ilmeisesti suurelta osin "valkaisevaa" ja hiustuotteetkin lähinnä kiinalaiselle hiuslaadulle sopivia. Aionkin sinnillä raahata ainakin shampoon, suihkusaippuan, kasvojen pesuaineen ja kasvovoiteen Kiinaan saakka. Matkaan lähtee myös oikean värinen meikkivoide ja puuteri koska meikkejä tälle maalarinvalkoiselle ihonsävylle voi olla vaikea löytää sieltä päin maailmaa. Muita hankalasti saatavilla olevia tai kalliita kosmetiikkatuotteita ovat ilmeisesti myös kynsilakanpoistoaine, aurinkorasvat, hammaslanka, shaverit ja tamponit sekä hyttyskarkote. Pitää harkita mitkä noista ovat kantamisen arvoisia.

Peruslääkkeet, esim. särkylääke, ripulilääke, ummetuslääke jne. Saatavilla, mutta tietysti eri merkkisinä. Parempi olla ainakin pieni varasto mukana jottei hädän iskiessä joudu etsimään niitä vieraalla kielellä. Ilmeisesti myös hyvälaatuisia vitamiineja ja probiootteja voi olla hankala löytää, joten harkitsen vähintään probioottien ostamista etukäteen.

Harkinnan alla: suklaa ja salmiakki. Tässä iskee joku outo aivohäiriö. En ole kovinkaan makeanperso ihminen, mutta jostain syystä aivot sanovat että ulkomaille kuuluu ostaa mukaan suomalaisia herkkuja. Ja vielä sitä Fazerin sinistä mitä en edes syö ikinä. Mutta entä jos sitä alkaakin haluttamaan vain siksi että sitä ei ole saatavilla? Pelottavaa.

Yritän myös muistaa, että Kiina on hurjan nopeasti muuttuva maa ja on hyvin mahdollista että nämäkin tietoni ovat jo vanhentuneita. Ehkä parempi kuitenkin katsoa kuin katua - ainakin tuon dödön suhteen :)

2 kommenttia:

  1. Heippa Taina,
    Kiva lukea tulevasta Kiinan seikkailustasi!
    Tuohon suklaa/salmiakki kommenttiin voin omalta kohdalta kertoa, että kun viime talvena muutettiin tänne Floridaan raahasin mukanani 3 Fazerin sinistä ja 8 pussia salmiakkia. Tällä hetkellä niistä on jäljellä 2 Fazerin sinistä ja 6 pussia salmiakkia.. Kesälomalta Suomesta raahattiin ruisleipää, ja se on kyllä hävinnyt hyvää vauhtia pakkasesta :)
    Oikein paljon tsemppiä muuttoon!!
    T. Aurora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, ehkä minäkin sitten jätän ne suosiolla tänne! Pitää sitten pyytää jotain hätäapupakettia postilla jos tulee ihan mahdoton himo :)

      Poista