perjantai 23. elokuuta 2013

Sappirakosta ja rohkeudesta



Vaikka äkkiseltään voisi kuvitella, että sappirakolla ja rohkeudella ei ole mitään tekemistä keskenään, on kiinalainen lääketiede ihan toista mieltä. 

Chineasyn yhtenä uutena merkkinä esiteltiin vastikään ohessa oleva kirjoitusmerkki 胆 (dǎn), joka tarkoittaa kiinan kielessä sekä rohkeutta että sappirakkoa. Se koostuu vasemmalla olevasta radikaalista "liha" ja oikealla olevasta merkistä "aamunkoitto".
 
Chineasyn ShaoLanilla on aina keksittynä merkkeihin sopivia pieniä tarinoita joilla merkkejä on helpompi painaa mieleen. Tämän merkin voisi hänen mukaansa helpommin muistaa vaikka sillä, että vaatii rohkeutta nostaa itsensä (eli "lihansa") aamunkoiton aikaan sängystä ylös ja kohdata tuleva päivä mitä lie se tuokaan tullessaan.

Sappirakko liitetään kiinalaisessa lääketieteessä rohkeuteen, urheuteen, aloitekykyyn, päättäväisyyteen ja oikeiden päätösten tekemiseen oikealla hetkellä. Kun sappirakko on heikko tai vajavuustilassa, ihminen on arka ja saamaton. Hänellä ei ole aloitekykyä, hän ei saa tehtyä päätöksiä tai ei pysty viemään päätökseen aloittamiaan asioita.
 
Sappirakon tila vaikuttaa myös ihmisen uniin. Sanotaan, että jos Sappirakko on heikko, ihminen näkee unia taisteluista, koettelemuksista ja itsemurhasta.

Sappirakon toimintaan vaikuttaa haitallisesti vääränlainen ruokavalio, eli tässä tapauksessa runsas rasvaisten ja mausteisten ruokien syönti. Toinen Sappirakkoa häiritsevä asia on stressi ja kiukku, etenkin patoutunut sellainen. Vaikutus tulee tässä tapauksessa Maksan kautta. Maksa onkin kiinalaisessa lääketieteessä Sappirakon sisäelinpari ja ne toimivat saumattomassa yhteistyössä elimistössämme.

Häiriintyneen Sappirakon oireita voivat olla esimerkiksi jo aiemmin mainitus arkuus ja pelokkuus, mutta myös säikähtely ja hätkähtely, yöllä kauhuissaan heräily, unettomuus, pyörrytys, näön sumentuminen väsyessä, hermostuneisuus ja huokailu. Oireita voivat syndroomasta riippuen olla myös ärtyneisyys, jano ilman halua juoda, pahoinvointi, karvas maku suussa, tumma niukka virtsa, kyvyttömyys sulattaa rasvoja tai kyljenaluskipu.
 
Kiinalaisen lääketieteen menetelmien avulla voidaan tukea Sappirakon toimintoja ja vahvistaa sitä. Tätä kautta potilas voi saada mielen kirkkautta, saada rohkeutta tehdä isoja tai pieniäkin päätöksiä elämässään tai seisoa paremmin omien mielipiteidensä ja päätöstensä takana. Kuten yleensäkin, on myös potilaan omilla teoilla, esimerkiksi ruokavalion muuttamisella ja emootioiden hallinnalla suuri vaikutus hoitotuloksiin.

Huom!
Kiinalaisen lääketieteen termillä "Sappirakko" on erilainen merkitys kuin länsimaisen lääketieteen termillä "sappirakko". Termi sisältää kiinalaisessa lääketieteessä itse fyysisen sappirakon lisäksi mm. siihen liitettyjä emootioita ja funktioita jotka eroavat länsimaisesta käsityksestä. Väärinkäsitysten välttämiseksi kiinalaisen lääketieteen termi kirjoitetaan aina isolla alkukirjaimella.
 
Yllä oleva tieto on tarkoitettu ainoastaan yleiseksi tiedoksi, itse kiinalaisen lääketieteen diagnoosi tehdään aina vastaanotolla potilaan kanssa ja se sisältää perusteellisen haastattelun lisäksi myös pulssin kuuntelun ja kielen katselun.
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti